Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2020. február 24. hétfő
Boldog névnapot Szőkőnap nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Sztálin Tallinnban - Kortárs észt elbeszélők
Jávorszky Béla (ford.) - Sztálin Tallinnban - Kortárs észt elbeszélők
Jávorszky Béla (ford.)
Sztálin Tallinnban - Kortárs észt elbeszélők

kiadó: Magyar Napló
cikkszám: 11204421
ISBN: 9786155721892
megjelenés: 2019-12-10
készlet: Raktáron
Ár: 2900 Ft
webes rendelés esetén: 2610 Ft
 
Leírás:
Az észt irodalom egyre nagyobb teret hódít magának a hazai fordításirodalomban. Kézikönyvek, regények, verseskötetek után több novellaantológia (legutóbb az Éjszakai ügyelet, Nagyvilág, 2006) tárta elénk északi rokonaink rövidprózában elért eredményeit, és az olvasó joggal állapíthatta meg, hogy a novella műfajában is sikeresek. Írásaikat tragikus történetszövés vagy szelíd humor, nem egyszer groteszk látásmód jellemzi, s fontos vonásuk az emberi sorsok élveboncolása.
Válogatásunk ezúttal is a már befutott, következésképpen idősebb nemzedék műhelyébe enged bepillantást. Mats Traat jó néhány rövid írásműve már napvilágot látott magyarul - Tánc a gőzkazán körül című kisregénye például mesterien dolgozza fel az észt parasztság egy évének nevezetes állomásait. Ezúttal egy történelmi elbeszélését vehetjük kézbe: a Res nostra az észt függetlenség kikiáltásának időszakába röpíti vissza olvasóját, s avatja be a Balti Hercegség létrehozásának kudarcot vallott kísérletébe. Maimu Berg az "elfeledett emberek" ábrázolójaként és történelmi-politikai groteszkjeivel tűnik ki kortársai közül, Mari Saat pedig a rá jellemző aprólékos, az emberi lelket átvilágító írásaival bilincseli le az olvasót. Jaak Jõerüüt és Eeva Park többkötetes novellisták, akik ezúttal is színvonalas művekkel gazdagítják a könyvet. Ilmar Taska, a válogatás "legfiatalabb" szerzője pedig már napjaink felfedezettje, Pobjeda, 1946 című világsikert aratott regényét (Magyar Napló, 2019) nemrég vehette kézbe a magyar olvasó.
Az észt novellaírás színesebb, gazdagabb, mint ami a magyar irodalmi köztudatban él róla. Itt az alkalom, hogy belehallgassunk eszmecseréikbe és monológjaikba, és közelebb kerüljünk egy kis északi nép sorsfordulóihoz és gondolatvilágához.

Tulajdonságok:
terjedelem: 191 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Jávorszky Béla
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román