Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. február 23. szombat
Boldog névnapot Alfréd nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Kinyúlhat égig a lélek - Babits Mihály esztergomi versei és esszéi
G. Tóth Franciska szerk. - Kinyúlhat égig a lélek - Babits Mihály esztergomi versei és esszéi
G. Tóth Franciska szerk.
Kinyúlhat égig a lélek - Babits Mihály esztergomi versei és esszéi

kiadó: Esztergom Város Önkormányzata
cikkszám: 11194415
ISBN: 9786158063715
megjelenés: 2017-02-01
készlet: Raktáron
Ár: 3570 Ft
webes rendelés esetén: 3213 Ft
 
Leírás:
Büszke lehet az a magyar város és falu, melyhez költő, író élete, művészete kötődik. Ilyen település Esztergom is, ahol Babits, a költő, műfordító, újságíró-szerkesztő, irodalomtörténész Török Sophie-val és Ildikó nevű lányukkal együtt élt, a város fölé magasodó hegylanka egy szép részén. 1924 és 1941 között itt írta a költő műveinek jelentős részét, és olyannyira beleszeretett a Dunakanyar nyugati kapujának is nevezhető Esztergomba, hogy verseket és esszéket is írt róla, illetve a hely számos szép műve alkotására ihlette. A G. Tóth Franciska által szerkesztett és Ambrus Regina által sajtó alá rendezett kötet alapanyagát, a kiválasztott írásműveket az egykori könyvtárigazgató, Nagyfalusi Tibor válogatta össze, a tervezője és tipográfusa pedig Szeder Balázs Péter volt.
A könyv számos olyan módon ad újat az olvasónak, mellyel ismét izgalmassá és autentikussá avatja Babits költészetét, korát és a lírikus esztergomi tartózkodásának történetmesélését. Az emlékévhez méltó ünnepi kötet rendkívül gusztusos, a múlt század első felének könyv- és újságnyomtatás külsőségeit, grafikai megoldásait, stiláris vonalait, színeit, mintáit idézi, utánozza. A könyv gazdagságát fokozza, hogy a keményfedél különleges, porózus tapintású felülete, az előlapok sűrű díszmintázata, a lapok egységes szépiás tónusa, illetve a versekhez, prózai részekhez tartalmi kapcsolódás okán illesztett látványosan korhű fotóillusztrációk.
Az egységet erősíti tartalom pazarsága: a több, mint ötven vers és jó pár esszé, illetve az ezekről, valamint a költőről és családjáról szóló jegyzetek, magyarázó szövegek.
A kiadványban olyan alapművek is megtalálhatók természetesen, mint a Dal az esztergomi bazilikáról, a Holt próféta a hegyen, a Jónás könyve, a Jónás imája, vagy a legendás esszé, az Esztergomi séta, de több olyan zseniális lírai ékkő, melyekkel keveset találkozhatott eddig a közönség. G. Tóth Franciska, aki utószót és jegyzeteket is írt a kötethez, így fogalmaz: "Lírai, meleg hangú versek éneklik meg a szerelmet, s annak magányát, a gyermeklét meghittségét, a ház körüli teendőket. De itt is, és bárhol, Babits egyetemes, európai látószögbe helyezi az emberi közösségért prófétai módon szerepet vállaló költő feladatát, hivatását. (...) Egy külön birodalom földrajza alapján olvasunk, egy kicsit a helyi Babits-kultusz erőterében, esztergomi lélekkel. Felzarándokolhatunk Babits hegyi házába, lehet, hogy épp e kicsi kötetet szorongatva kezünkben, Babits sorait ízlelgetve, a nagy költő lábnyomát keresve a kertben, alkalmasint társalogva a dió- és olajfák közt megbúvó múzsákkal."

Tulajdonságok:
terjedelem: 176 oldal
borító: keménytáblás
megjegyzés: második, bővített kiadás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román