Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2018. szeptember 24. hétfő
Boldog névnapot Gellért, Mercédesz nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Diófa-házikó
Jergovic, Miljenko - Diófa-házikó
Jergovic, Miljenko
Diófa-házikó

kiadó: L'Harmattan
cikkszám: 11192077
ISBN: 9789634143192
megjelenés: 2017-09-07
készlet: Nincs készleten
Ár: 4990 Ft
webes rendelés esetén: 4491 Ft
 
Leírás:
A horvát irodalom egyik legrangosabb kortárs alkotójának regényében egy népes dubrovniki család tragikus 20. századi történetét követhetjük nyomon. A sokszínű etnikai közegben játszódó, teljes női és férfi sorsokat kibontó novellaszerű történeteket olvasva elénk tárul az "ex-Jugoszláviák" történelmének széles panorámája. A fordítva számozott fejezetekben több mint száz évet lépdelünk vissza az időben a délszláv háborútól a Tito-korszakon és két világháborún át a Monarchia annektálta Bosznia és Hercegovina időszakáig, emblematikus helyszínek során át: rendőrségi irattárban és kihallgatószobában, kórházban, elmegyógyintézetben, vesztőhelyen, sorsok mindegyre szűkülő tereiben.

Jergovic' fejezetről fejezetre képes meglepni olvasóit: hol egy korszak vagy színhely életvilágának és sűrű atmoszférájának megteremtésével, hol egy csoportlélektani miniesszével vagy a történetírás margójára szorult jelenségek regényvilágba emelésével, hol ellentmondásos élethelyzetek és zűrzavaros történelmi szituációk tükrözésével, a nyelvi stílusárnyalatok gazdagságával - és legfőképpen áradó mesélőkedvével.

Miljenko Jergovic' (1966) horvát anyanyelvűként Szarajevóban született, és 1993 óta Zágrábban él. Évtizedes irodalmi és közéleti jelenléte mára az európai irodalom legnagyobb alakjai közé emelte. Jergovic' közíróként a szerb Politika című napilap, a Vreme magazin és a horvát Jutarnji list publicistája. Íróként legfontosabb témája a délszláv polgárháború. Senkihez sem fogható, egyéni módon mutatja be ezt a mindenkit érintő társadalmi katasztrófát és az oda vezető utakat. Számtalan hazai és nemzetközi irodalmi díj birtokosa, a Diófa-házikó című regényéért egyebek mellett megkapta a Jutarnij list legjobb regénynek járó díját, valamint Bosznia és Hercegovina Írószövetségének díját. Művei kapcsán kritikusai kiemelik áradó történetmondását, atmoszférateremtő képességét, prózájának líraiságát és azt a különös adottságot, mellyel képes megeleveníteni és átélhetővé tenni a történelem színterének eseményeit.

Csordás Gábor (Pécs, 1950) József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, kritikus, orvosi diplomát szerzett, évekig a pécsi Jelenkor folyóirat szerkesztője, majd főszerkesztője, 1989 után a Jelenkor Kiadó alapítója és vezetője volt, melynek jelenleg is munkatársa. Kritikák, esszék, tanulmányok szerzője, a délszláv, a lengyel, a francia és angol irodalom fordítója. Miljenko Jergovic' majdnem minden könyve az ő fordításában jelent meg magyarul.

Tulajdonságok:
terjedelem: 546 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Csordás Gábor
sorozat: Valahol Európában
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román