Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2018. július 20. péntek
Boldog névnapot Illés nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Csillan a hab
Toót-Holló Tamás - Csillan a hab
Toót-Holló Tamás
Csillan a hab

kiadó: Napkút - Cédrus
cikkszám: 11191055
ISBN: 9789632637037
megjelenés: 2017-06-21
készlet: Raktáron
Ár: 4900 Ft
webes rendelés esetén: 4410 Ft
 
Leírás:
Vannak történelmi regények. Ezek a történelmi tényekről szólnak. S vannak regényei a mitikus történelemnek. Ezek a kulturális emlékezetről szólnak. Toót-Holló Tamás metatörténelmi regénye ez utóbbi megközelítés példadarabja: úgy szól Szent Lászlóról, hogy valójában inkább a mitikus történelem Szent László alakja köré szőtt motívumait idézi meg. Az ő Szent Lászlója így egyetlen örök történetben forgolódik előttünk. Ez az örök történet nála a kerlési csata híres asszonyszabadító jelenete, amit a magyar kultúra szinte páratlan gazdasággal hagyományozott a mindenkori utókorra.

Az 1068-as cserhalmi ütközetben még hercegként asszonyt szabadító, az asszonyt rabló kun vitézzel pedig életre-halálra párviadalt folytató Szent László hősi cselekedete különleges kincsünk. Ez a talányos küzdelem valójában a magyar kulturális örökség legősibb módon modern nézőpontjátéka. Egyszerre él velünk ugyanis ez a cselekedet a krónikáinkban is megjelenő katolikus legendárium szerint, az udvari gondolkodás lovagi hagyománya szerint, valamint pogány múltunk ősi hitvilága szerint.

Toót-Holló Tamás mágikus számainak rendszerében ez a három látószögben is egyetlen, de közben mégis örök összefeszülés egyszerre hét mintázatban is elénk rajzolódik, mintha mindegyik asszonyszabadítás csak egy újabb felkészülés lenne az Ég szerelmére szóló hét rendbéli úton. Mindig magasabban ugyanazon a csillagösvényen. Azon az úton, ahol Szent László már nem más, mint - a Peer-kódex Szent László énekével szólva - "csillagok közt fényességes csillag".

Ebben a ragyogásban Toót-Holló Tamást most is a népmesék vezetik, mint munkásságában mindig is: ugyanazt a sorsalakzatot, amelyik a kerlési csatában elénk tűnik, a szerző ezen a királyi csillagösvényen a nagy magyar asszonyszabadító varázsmesék tanúsága szerint is megszólítja, királyi beavatás részévé teszi.

Ilyen hát az, amikor Szent László úgy készül magát a kun vitézzel összemérni, hogy ebben a történetben egyszer vele van a szélkötő sárkány, Kalamona is. Egyszer vele van Ribike, az aranyos hátú gyíkocska is. Egyszer vele van Virág Péter, az árok partján virág képében megszülető táltos is. Egyszer vele van az Ibolyával együtt a vér szavát megszólaltató Rózsa is. Egyszer vele van a Feketegyász országába fehér galamb képében elrepülő Tündér Erzsébet is.

Hogy Kerlésre érve a hetedik már te magad légy.

Hogy ellenség, ha elődbe áll, hét legyen, kit előtalál.

A Csillan a hab szerelmes regény. Miközben metatörténelmi regény, posztmodern motívumtár, korlátok nélküli, szabad úszás a végtelenbe a nemzet kulturális emlékezetében.

Ott van benne Szent László. Aki a kerlési csatában asszonyt szabadítva még csak herceg,

Ott van benne az ismeretlen lány, aki után a herceg sebesülten is nekiiramodik, hogy kimentse őt a csata forgatagából.

És ott van benne a szintén ismeretlen kun vitéz, akit a jelenetben a Fény és a Sötétség küzdelmét látni vélő templomi freskófestők akár a Sötétség vitézeként is megjelenítettek már.

Hárman vannak, együtt hát ők mindig háromszöget alkotnak. Talán nem véletlen, hogy a Cserhalom című eposzában Vörösmarty Mihály csakúgy szerelmi háromszöget látott itt, mint ahogyan a Képes Krónika írója, Kálti Márk is ezt tette.

Miközben a hangulati játéktér ennél tágasabb szinte nem is lehetne. Kálti Márk a kun vitéz életéért könyörögni kezdő lány alakját maga elé idézve holmi tisztátalan érzéseket vizionál, Vörösmarty viszont a "szerelem szép szózatival" érkező kun vitézt lát maga előtt. De nem is az a lényeg, hogy kinek van igaza. Hiszen mindenkinek igaza lehet, akár még egyszerre is. Hanem az a lényeg, hogy ez a történet szerelmi vallomásként is máig velünk él ezer és egy alakban.

Hét ősi varázsmesében megforgatva is csak egyetlen forgatagban.

Tulajdonságok:
terjedelem: 543 oldal
borító: keménytáblás
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román