Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. május 20. hétfő
Boldog névnapot Bernát, Felícia nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Madárijesztők évada
Szugarev, Edvin - Madárijesztők évada
Szugarev, Edvin
Madárijesztők évada

kiadó: Napkút
cikkszám: 11178180
ISBN: 9789632634654
megjelenés: 2015-03-31
készlet: Raktáron
Ár: 1790 Ft
webes rendelés esetén: 1611 Ft
 
Leírás:
Edvin Szugarev (1953) a kortárs bolgár irodalom és közélet egyik vezető alakja. 1989-től 30 verseskönyv jelent meg tőle (a Secret Sensescíműt kétnyelvűen az USA-ban adták ki). 2004-ben az év regénye elismerésben részesült. 2005-ben ő kapta az SMS-költészet nagydíját. A bölcsészettudomány doktora, monografikus könyvei: A bolgár expresszionizmus; Nikolaj Rajnov: a Istenkereső Istennel küzdő; Alakszandar Vutimszki költészete - párhuzamos olvasatok. Nevéhez fűződik az 1989-ben megjelent szamizdat Moszt(Híd) című almanach. Egyike volt a Literaturen Vesztnik (Irodalmi Újság) című - ma is vezető - hetilap alapítóinak, hét, majd nyolc évig főszerkesztője is volt a periodikának. Jelenleg az Új Bolgár Egyetem docense.

1990 után háromszor volt országgyűlési képviselő, Mongó­liá­ban és Indiában volt hazája nagykövete. Kemény és következetes kiállása sokaknak példa, publicisztikus szava: leleplező, negyed százada nagy ez a tábora.

A fenti sorolás egyfelől jelzi is költészetének hátterét, életének színterei némiképp a poézisében is megtalálhatóak, másfelől ugyanakkor - s ez a kiemelendőbb - akár feledhetjük is mindezt, mert versművészete olyan öntörvényűen sokoldalú, hogy éppen ez alapján ismerhető fel kézjegye: egyszerre a meghittség s a meghökkentés, a lágy rajz s a kemény vonalak. A műnemi színesség s a forma bontása. A többtételes szerkezet s a haiku világa. Tudományos életének kutatóterületei átjátszanak verselésébe: a lírai pontosság s bátorság. Hogy magyarul kötettel szólaltassuk meg - a költő 2012-ben kiadott, kicsit összegező könyvére esett választásunk. A négy részre tagolt gyűjtemény első egysége tíztételes kompozíció, ezt egy Eliot szellemisége előtt tisztelgő blokk követi, majd két a természet rezdüléseit filozofikus komolysággal s játszisággal leíró rész zárja a sort.

Magyarul - folyóirat- s antológiaközlések után - először jelenik kötet meg tőle.

Tulajdonságok:
terjedelem: 135 oldal
borító: puhatáblás
fordította: Szondi György
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román