Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. május 21. kedd
Boldog névnapot Konstantin nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Másik otthon
Bonnefoy, Yves - Másik otthon
Bonnefoy, Yves
Másik otthon

kiadó: PEN Club - Pluralica
cikkszám: 11178135
ISBN: 9789638933669
megjelenés: 2014-08-29
készlet: Nincs készleten
Ár: 2800 Ft
webes rendelés esetén: 2520 Ft
 
Leírás:
"Kereszteződéseknél gyakorta éltem át nyugtalanságot. Ezekben a pillanatokban úgy érzem, hogy azon a helyen, vagy majdnem, két lépésre az úttól, amelyen nem indultam el, és amelytől máris távolodok, igen, ott nyílik meg valamiféle magasabb lényegű táj, ahol élhettem volna, és most elvesztettem. Ugyanakkor a választás pillanatában semmi nem jelezte, semmi nem sugallta, hogy arra az útra kellett volna lépni. Szememmel követhettem gyakran, s igazolva láthattam, hogy nem megy új földrész felé. Ám ez nem nyugtat meg, mert azt is tudom, hogy a másik ország nem a műemlékek vagy a talaj elképzelhetetlen tulajdonságaitól kiemelkedő. Nem ízlésem szerint való ismeretlen színekről vagy formákról álmodni, sem a világ szépségének meghaladásáról. Szeretem a földet, amit látok, feltölt, olykor még el is hiszem, hogy a hegycsúcsok tiszta vonala, a fenséges fák és a víz fürge mozgása egy vízmosás mélyén, vagy egy templomhomlokzat kecsessége bizonyos órákban és bizonyos tájakon intenzitásuknak köszönhetően szándékosan születhettek, a javunkra. Ennek a harmóniának értelme van, ezek a tájak és formák, bár még mozdulatlanul, elvarázsoltan talán, de beszéd, csak nézni kell és erővel odahallgatni, hogy az abszolútum megnyilatkozzon, bolyongásaink végén. Itt ebben az ígéretben van tehát a hely."

Yves Bonnefoy (Tours, 1923) azon francia költő-generációhoz tartozik, amelynek tagjait André Du Bouchet-vel, Philippe Jaccottet-val, Jacques Dupinnel és a magyar származású Lorand Gasparral együtt a jelenlét költőiként tartjuk számon. Kezdetben matematikai és filozófiai tanulmányokat folytatott és művészettörténetet hallgatott. Költői, műfordítói és elméleti életműve párhuzamosan bontakozott ki. 1955 és 1959 között a CNRS munkatársaként az angolszász irodalomelmélet volt a szakterülete. Franciaország, Svájc és az Egyesült Államok több egyetemén tanított. 1981-ben a Collège de France összehasonlító poétikai tanszékének élére választották (funkciójában Roland Barthes és Paul Valéry előzték meg). 1993 óta ennek az intézménynek professzor emeritusa. Harmadik magyar nyelvű kötete annak alkalmából jelent meg, hogy 2014-ben elnyerte a Janus Pannonius Költészeti Díjat.

Az Yves Bonnefoy az ezredforduló c. kísérőtanulmányt Sepsi Enikő írta.

Tulajdonságok:
terjedelem: 158 oldal
borító: keménytáblás
fordította: Bárdos László, Förköli Gábor, Gyuris Kata, Kovács Krisztina, Makádi Balázs, Sepsi Enikő, Szőcs Géza
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román