Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. május 22. szerda
Boldog névnapot Júlia, Rita nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Lemorzsolódó kisebbség - A csehszlovákiai magyarság jogfosztásának gazdasági...
Gaucsík István - Lemorzsolódó kisebbség - A csehszlovákiai magyarság jogfosztásának gazdasági...
Gaucsík István
Lemorzsolódó kisebbség - A csehszlovákiai magyarság jogfosztásának gazdasági...

kiadó: Kalligram
cikkszám: 11171105
ISBN: 9788081016219
megjelenés: 2013-01-01
készlet: Raktáron
Ár: 3200 Ft
webes rendelés esetén: 2880 Ft
 
Leírás:
A szlovákiai magyarság lassan egy évszázados történetének feldolgozásait jobbára a politikaközpontú megközelítés jellemzi. Nem kivétel ez alól a második világháború utáni jogfosztásának időszaka sem, amely az 1989-es rendszerváltás s a levéltári kutatások ezzel pérhuzamos szabaddá tételét követően a magyar és a szlovák historiográfia érdeklődésének a középpontjába került, ennek eredményeként pedig a felvidéki magyarság történetének legkutatottabb és legfeldolgozottabb fejezetei közé tartozik.

A magyarellenes jogalkotás, a lakosságcsere, a csehországi deportálás és a reszlovakizáció története immár meglehetősen jól dokumentált, a mai napig azonban még csak kísérlet sem történt a korszak gazdasági, pénzügyi és gazdaságpolitikai vonatkozásainak feltárására, a többségi szlovák nemzet vagyonszerzésének és a kisebbségi magyarság vagyonvesztésének számszerűsítésére.

Ennek a hiányának a pótlására tett kísérletet Gaucsík István, aki a magyar kisebbség két világháború közötti gazdasági helyzetével foglalkozó számos tanulmányának és forrásgyűjteményének megjelenését követően elsőként vállalkozott az ún. hontalanság éveinek gazdaságtörténeti szempontú feldolgozására, a csehszlovák gazdaság etnikai homogenizálásának bemutatására. Kötete nemcsak úttörő vállalkozás, hanem olyan hézagpótló mű is, amely bizonyosan hozzájárul a témával kapcsolatos szakmai diskurzus megindításához.

Popély Árpád


Tulajdonságok:

terjedelem: 407 oldal

borító: puhafedelű
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román