Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. május 19. vasárnap
Boldog névnapot Ivó, Milán nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Facebook-on
Francois Villon balladái - Faludy György átköltésében
Francois Villon balladái - Faludy György átköltésében

Francois Villon balladái - Faludy György átköltésében

kiadó: Cartaphilus
cikkszám: 11152563
ISBN: 9789632661698
megjelenés: 2010-01-01
készlet: Nincs készleten
Ár: 1990 Ft
webes rendelés esetén: 1791 Ft
 
Leírás:
Kiadónk a jelen kötettel indítja útjára ILLUSZTRÁLT KLASSZIKUSOK című sorozatát, melyben a magyar és a világirodalom számunkra különösen becses szerzőinek műveit fogjuk megjelentetni - neves kortárs grafikusok (Keresztes Dóra, Antal József, Felvidéki András és mások) által illusztrált kiadásban. Az új sorozat első négy kötete még ebben az évben a könyvesboltokba kerül, s a kiválasztott szerzők François Villontól Charles Baudelaire-ig, illetve Petőfi Sándortól József Attiláig terjedő névsora - úgy véljük - magáért beszél. Ugyanakkor némiképp megtévesztő is ez a névsor, ezért máris jelezzük, hogy a sorozatban nem csak költői művek jelennek majd meg, hiszen például Petőfi Sándortól A hóhér kötele című regényt, Charles Baudelaire-től A mesterséges mennyországok című esszét, József Attilától pedig a műfajilag igencsak nehezen besorolható Szabad-ötletek jegyzékét ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Az ILLUSZTRÁLT KLASSZIKUSOK sorozat kötetei varázslatos élményt kínálnak a szemnek és a léleknek egyaránt.

François Villon - eredeti nevén François de Montcorbier, Párizsban született 1431-ben vagy 1432-ben. A Sorbonne-on magiszteri fokozatott szerzett, de az egyetem helyett inkább a kocsmákat és bordélyokat látogatta szívesen. A Kagylósok bandájába keveredett, lopás, rablás és gyilkosság miatt többször is halálra ítélték, ám mindannyiszor szerencsésen megúszta a bitófát. 1463-ban tűnt el Párizsból, haláláról nem tudunk. Versei örökre halhatatlanná tették.

Faludy György - Budapesten született 1910. szeptember 22-én. A bécsi, berlini, párizsi és grazi egyetemen tanult. 1938-ban Párizs és Marokkó érintésével az Egyesült Államokba távozott. 1946-ban tért haza. 1949-től három éven át a recski kényszermunka-tábor foglya volt. 1956-ban másodszor is emigrált, Londonban, Firenzében, Máltán élt, majd Torontóban telepedett le. Csak 1988-ban tért vissza Magyarországra. 2006. szeptember 1-jén hunyt el.

A Villon-balladák átköltése Faludy György legelső és mindmáig legkedveltebb verseskötete. Noha sokan kígyót-békát kiáltottak rá, ez mit sem vont le a népszerűségéből, sőt a kötet betiltása, a cenzúra, a kiátkozott emigráns költő legendája még növelte is azt. A kis kötet persze nem szabályos műfordítás, hanem valóban szabados átdolgozás. Ám épp ettől izgalmas olvasmány. Faludy pompás alakmást talált magának Villonban. A középkori vágáns költő és a 20. századi világcsavargó meglelte egymást, mint zsák a foltját.
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román