Írók Boltja online könyvesbolt
js slider
 
 
 
2019. április 18. csütörtök
Boldog névnapot Andrea, Ilma nevű látogatóinknak!
 
nyitóoldal - üzletszabályzat - elérhetőség - cégadatok - cégismertető - súgó
Kosár tartalma
 
 
 
 
Írok boltja elfogadó hely  Krea kártya  MVM Partnerkártya  Magyar Naracs kártya  MKB Professzori kártya  Bankkártyás fizetés 

Az elgurult bolt


Az Üveggolyó-rend birtokosainak antológiáját tartod kezedben, olvasó. Ismerjük a rend tagjait, minden egyessel váltottunk már szót, vagy jártunk otthonukban, néztünk a szemükbe, koccintottunk, vagy kacagtunk a térdünket csapkodva, pirultunk ostobaságunk miatt, tettünk fel nekik bolondos kérdéseket, vagy éppenséggel befűzték a cipőnket haláluk előtt az irodán. De nem is ez most a lényeg.

Egy fontos díj neve nem lehet véletlen, egy rendé különösen nem (az Aranygyapjat egy a tenger fölött átrepülő beszélni és röpülni tudó bűbájos kos hátáról nyírták le, akinek, miután megmentette a felhőistennő fiának életét, az oltáron elvágták a torkát, s akiből a csillagkép is lett, s ez még csak a történet eleje), s hogy mit fejez ki, rangot, érdemet, munkálkodást, erkölcsi tartást, avagy éppenséggel még ennél is többet? Szeretetet, avagy még annál is többet? A szemre nehezülő álmot, a távolságot, mint üveggolyót, tehát valami kifejezhetetlent, ami mégis magától értetődő? Éppen ez a nagyszerű ebben a rendben: hogy a díj olyanoktól olyanokhoz gurul, akik ismerik egymást: ez a guruló üveggolyó a figyelem, tapintat és kedvesség és ismétlem, szeretet díja, nem a távolságé, hanem a közelségé, a könyvespolcok között lezajló félcsöndes beszélgetéseké, a hátsó szobákban felizzó szenvedélyeké, s a bolt minden helyiségében lezajló vidám lakomáké, a pingpong-partiké, a visszatérő otthonosságé, olyan földi lényeké, akik olykor félszavakból is megértik egymást.

Jól tudjuk, hogy egy díj nem csak azt díjazza, aki kapja, hanem azt is, aki adja, s gondoljunk csak bele, miféle finom kis Üveggolyó díjat kapott ez a bolt, gondoljunk csak bele a díjazottak listájába, ebbe a tizenöt nagyszerű névbe, és a tizenöt névhez tartozó dallamba, emlékbe, gondolatba, pillantásba, emberi mozdulatba, költészetbe, tartásba: egy ilyen listát nem sok díj mondhat a magáénak, sőt, rajta kívül egyetlenegy sem, ennek a díjnak zamata, fénye van.

Van egy bolt, amelyik elgurult. Üvegből van, gömbölyű, csillog, kemény, áttetsző, és gurul, gurul. Hogy hova gurul? Bele a szívbe, barátocskáim, bele a lélekbe.

Forgách András"ÜVEGGOLYÓ REND"


Az Írók Boltja "Üveggolyó rend"-je egy olyan elismerés, amit a könyvesbolt munkatársai évente adományoznak egy-egy kortárs irodalmi személyiségnek - munkássága, irodalmi tevékenysége elismerése mellett a bolt dolgozóival való bensőséges kapcsolata kifejezéseként.


Eddigi díjazottaink:

1993Mándy Iván
1994Mészöly Miklós
1995Balassa Péter
1996Parti Nagy Lajos
1997Tandori Dezső
1998Petri György
1999Györe Balázs
2000Szilágyi Ákos
2001Göncz Árpád
2002Keresztury Tibor
2003Balla Zsófia
2004Esterházy Péter
2005Kovács András Ferenc
2006Nádas Péter, Sándor Iván
2007Forgách András
2008Rácz Péter
2009Mészáros Sándor
2010Nádasdy Ádám
2011Heller Ágnes
2012Németh Gábor
2013Bán Zsófia, Barnás Ferenc, Radnóti Sándor, Sajó László
2014Borbély Szilárd
2015Károlyi Csaba
2016Márton László
2017Schein Gábor


Örökös Törzsvásárló díj


2014Vágó Péter (+ örökös tea-, ásványvíz és málnaszörpbérlet)
2015Márton János
2016Molnár Éva (+ örökös kávébérlet)
2017Baczoni Gábor Miklós (+ örökös tea-, és kávébérlet)


Írók Boltja Könyvösztöndíj


120.000 Ft értékű könyvutalvánnyal járó Könyvösztöndíjat minden alkalommal egy 35 év alatti, kötettel már rendelkező, tehetséges szépirodalmi vagy tudományos szerző adott időszakban (könyvhéttől könyvhétig) megjelent könyvéért adjuk át.

A kuratóriumot a JAK mindenkori elnöksége és a JAK-füzetek sorozatszerkesztői, valamint az Írók Boltja munkatársai alkotják. A díjat a bizottság szavazatai alapján a legtöbb szavazatot kapó könyv kapja meg.

Díjazottak:

2014Harmath Artemisz: Szüntelen jóvátétel – Újraolvasni Weörest (Helikon)
2015Sirokai Mátyás: A káprázatbeliekhez (Libri)
2016Szabó Imola Julianna: Kinőtt szív (L’Harmattan)
2017Pál Sándor Attila: Düvő (Magvető)
felhasználó név:
jelszó:
regisztráció
jelszóemlékeztető


Trafó
 
design: Sárközi Román